2010. évi Korányi díj átadása

 

 

A 2010. évi Korányi díj átadására a 2010. december 2-án, a MÁV Zrt Baross Gábor Oktatási Központban megrendezett "Hidász szakmai nap" konferencián került sor.

 

 

A díjat az Alapítvány kuratóriuma dr. Kemenes Arzén részére életműve alapján ítélte oda.

 

 

 

 

A Korányi díjat a kitüntetett részére Erdődi László, a MÁV Zrt Híd-és Alépítményi Osztályának vezetője adta át.

Dr. Kemenes Arzén 1951-ben szerezte meg a mérnöki diplomáját, majd 1975-ben summa cum laude minősítéssel szerzett műszaki doktori címet.
Pályáját a MÁV Budapesti Igazgatóságán, és a MÁV Hídépítési Főnökségen kezdte, majd a MÁV Vezérigazgatóság Hídosztályára került, ahol elsősorban a kötélpályák hatósági engedélyezési ügyeinek volt a fő felelőse, továbbá a gyalogos létesítmények, keresztezések tervjóváhagyásait végezte. Hazánkban az első személyszállító kötélpálya hatósági engedélyezését intézte, amely Libegő néven ma is üzemel.
1975-ben vezetője volt a "Nyugati pályaudvar csarnokszerkezete" országos pályázaton résztvevő, a Vasúti Hídosztály munkatársaiból alakult kollektívának, amely az akkori nagy tervező intézetek (UVATERV,MÁVTI) közötti versenyben, mint egyetlen nem profi tervező kollektíva pályamunkájával megvételt nyert.
1984-ben a Közlekedési Főfelügyelethez (KFF) helyezték át, ahol a Vasúti Pálya, és Hídosztály vezetését bízták rá. Részt vett a vasútvállalati és a hatósági ügyek szétválasztásának megszervezésében, valamint az Országos Vasúti Szabályzat megalkotásában. 1980-től a KFF Vasúti Felügyeletének vezetését bízták rá, amit 1992-ben történt nyugdíjba vonulásáig végzett. Azóta folytatja és folyamatosan végzi igazságügyi szakértői munkáját. Szakmai munkájában a kötélpályák terén ma is sok esetben szakértés ügyeiben kérik fel.
Közéleti szereplése közül ki kell emelni a különböző szabvány előkészítésekben, és a nemzetközi szervezetek munkájában való közreműködést. Részt vett a KTE Mérnöki Szerkezetek Szakosztálya, valamint a Közlekedésépítési Tagozat vezetőségi munkájában is.
Öt nemzetközi szakmai konferencia kapcsolódik nevéhez.
Számtalan könyv szerzője és társszerzője esetleg szakmai lektora volt. Cikkei a hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban (Seilbahn-Rundschau, Mélyépítéstudományi Szemle, Sínek Világa) egyaránt megtalálhatók.
Kitüntetései közül legjelentősebb a Jáky díj (1975). a Szabványosításért (1980), és a Vasútért (1991). 2001-ben Aranydiplomával ismerték el mérnöki tevékenységét.

 

Rege Béla
a Kuratórium elnöke

Joomla templates by a4joomla