Fotópályázati felhívás 2015

 

A MÁV Zrt. és a Vasúti Hidak Alapítvány ebben az évben rendezi meg a IX. Vasúti Hidász Találkozót, melyhez kapcsolódóan az alapítvány 

Vasúti hidak fényképeken címmel fotópályázatot ír ki. 

      1. A pályázat célja  

A fotópályázat célja, hogy a konferencia résztvevői, majd későbbiekben minden szakmabeli vagy szakmán kívüli érdeklődő részére közvetlenül vagy közvetve adjon ismeret- és élményanyagot a vasúti hidakról szakkiadványok és a Vasúti Hidak Alapítvány (VHA) honlapja segítségével.

A legjobbnak ítélt pályaműveket kiállításon tervezzük bemutatni a IX. Vasúti Hidász Találkozón, amelyet 2015. szeptember 16–18. között rendezünk Lillafüreden.

      2. A pályázaton az alábbi kategóriákban lehet indulni: 

 • Épülő és bontás alatt álló hidak
 • Üzemelő hidak
 • Műemlék jellegű hidak 

      3. Határidők

Regisztrációt követően a pályázati fotókat 2015. március 15-étől lehet megküldeni a 6. pontban megadott e-mail címre.

A beküldés lezárásának határideje: 2015. július 31. 24:00 óra.

Nyilvános eredményhirdetés és díjkiosztás 2015 szeptemberében, a Vasúti Hidász Találkozón lesz, amiről időben értesítjük a pályázókat és a nyilvánosságot.

      4. A pályaművek díjazása

 • I. helyezett:   80 000 Ft
 • II. helyezett:  50 000 Ft
 • III. helyezett: 30 000 Ft

A hivatalos díjazáson kívül a konferencián a közönség szavazatai alapján közönségdíjat adunk át, melynek díjazása 50 000 Ft. 

A díjak összegét az eredményhirdetésen átadott adózási nyilatkozat visszaküldését követő 14 napon belül postázza az alapítvány. 

      5. Részvételi feltételek, jelentkezési regisztráció 

A pályázat nyitott, életkortól, lakóhelytől, foglalkozástól függetlenül minden magyar állampolgár pályázhat, aki elfogadja a pályázat szabályait, és a kiírásnak megfelelően vesz részt a pályázaton.

A pályázaton csak digitális kamerával készült, kizárólag saját (fekete-fehér és színes) felvételekkel lehet részt venni. Egy szerző kategóriánként maximum 3 képpel (azaz összesen 9 képpel) nevezhet. A képeket digitális formátumban kell elküldeni az alábbi paraméterekkel:

 • eredeti fájlméret: tetszőleges
 • beküldendő fájlméret: max. 3 MB
 • fájl típusa: JPG

A pályázaton csak olyan felvételekkel lehet részt venni, amelyek más pályázatokon, illetve nyomtatásban még nem jelentek meg. (A fotós saját, személyes honlapjára feltett kép és fotós vagy egyéb közösségi oldalakra, blogokra feltett kép nem számít nyilvános megjelenésnek. Kivételt képeznek a fotósnak honoráriumot fizető, úgynevezett stockfotó oldalak, blogok. A kép ilyenen való megjelentetése kizáró tényező.)

A pályaművek kizárólag digitális formában, a 6. pontban megadott e-mai címre történő megküldés útján adhatók be, az alapítvány honlapján található fotópályázati jelentkezési lap kitöltését és elküldését követően.

A regisztrációkor a pályázó által kitöltött elektronikus nevezési lapon megadott személyes adatok titkosak, ennek megfelelően kezeljük azokat. A képek szerzői az eredményhirdetésig ismeretlenek maradnak mind a zsűri, mind a nagyközönség előtt.

      6. A pályázat beküldési módja 

A pártatlan elbíráláshoz nagyon fontos, hogy a képfájl elnevezése a regisztrációs lapon megadott jeligével kezdődjön, de a híd azonosítása érdekében szükséges annak megnevezése, valamint a képkészítés időpontjának megadása, az alábbiak szerint:

– fájl elnevezése: jelige_képcím_datum.jpg (pl. vasut_kelemeripatak_150521.jpg).

A fotópályázatra nevezett képeket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kell elküldeni. Kérjük, hogy a pályázati képeket a kategóriák szerinti csoportosítással, tárgymezőben a pályázási kategória beírásával küldjék meg. 

A pályázatra kategóriánként 3 képpel lehet nevezni, egy felvétel csak egy kategóriában szerepelhet. Egynél többször szándékosan beküldött fotó (akár azonos, akár különböző kategóriában szerepel) a pályázó automatikus kizárását vonja maga után. 

Papírképet, digitális képeket CD-n vagy más adathordozón küldve tárolási és kezelési problémák miatt a szervezőbizottság nem tud elfogadni. Emiatt postán vagy személyesen leadott munkákkal sem lehet pályázni.

A beérkezett képek adatait a VHA Titkársága fogadja és rendszerezi, az adatokat titkosan kezeli.

      7. A pályaművek elbírálása 

A beküldött képek kiírásnak megfelelő formai ellenőrzése és rendszerezése után azokat a MÁV Vezérigazgatóság Híd és Alépítményi Osztályának dolgozóiból és a Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriumából álló két munkabizottság külön-külön értékeli, illetve véleményezi. A konferencia kiállításán bemutatandó, valamint a díjazásra kerülő képeket a javaslatok alapján az alapítvány kuratóriumi tagjaiból alakult bizottság választja ki.  

Az értékelési rendszer részletes kidolgozása a Bírálóbizottság feladata lesz.  

Fő értékelési szempont:

 • a vasúti híd bemutatása,
 • a műszaki szemlélet (szerkezeti kialakítás és megoldás vagy egyedi jelleg bemutatása),
 • a híd életének, jelentős eseményeinek, érdekes pillanatainak megörökítése.  

Értékelési szempont még:

 • a híd környezetbe illeszkedésének bemutatása,
 • a fényviszonyok kihasználása a képen.  

Külön figyelmet kaphat esetleg egy különleges esemény megörökítése. A kép valamilyen különleges fotótechnikával történő elkészítése az értékelésnél nem kap komoly szerepet.

A Bírálóbizottság döntése után a nyertes és a kiállításon bemutatásra kerülő képek készítőjével felveszi a kapcsolatot, és az eredeti képek nagy felbontású változatát nyomtatásra bekéri a pályázóktól nyomtatásra bekéri. Alapítvány a pályázat eredményét honlapján teszi közzé.

      8. Szerzői és személyiségi jogi feltételek:

A pályázó tudomásul veszi, hogy a pályázat kiírója a beküldött képeket – promóciós célra – ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja weboldalán és más megjelenési felületeken.

A pályázó a pályázat megküldésével díjigényéről kifejezetten lemond az alábbi felhasználások esetében, illetve a fotók pályázatra való elküldésével díjigény nélkül engedélyezi, hogy:

 • a VHA a fotókat a pályázattal és az annak kapcsán rendezett kiállítással, valamint az alapítvánnyal összefüggő promóciós és híradási célú publikációkban, kiadványokban közzétegye (ide értve a VHA weboldalát); így azok a nyilvánosság számára hozzáférhetőek lesznek. Az eredményhirdetés utáni felhasználásoknál azonban minden esetben közölni kell a fénykép készítőjének nevét.
 • a VHA archívumában időbeli korlát nélkül tárolhassa a fotókat, a fenti célok érdekében digitális formában, illetve elektronikus eszközön. Csak saját alkotással lehet nevezni, az esetleges szerzői jogi problémákért a kép feltöltője vállalja a teljes körű jogi, anyagi és erkölcsi felelősséget. A bizonyíthatóan nem saját (esetleg az internetről letöltött vagy máshonnan beszerzett) fotókat a pályázatból kizárjuk!

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a gyűlöletkeltésre alkalmas, közerkölcsöt sértő fotókat eltávolítja, és beküldőjüket kizárja a versenyből. Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyiségi jogait.

A pályázónak – a zsűri esetleges kérésére – az eredeti képfájlokat be kell mutatnia.

A pályázó elfogadja az azonnali kizárás jogát, amennyiben a zsűri a beküldött pályamunkával kapcsolatban bármilyen szabálytalanságot állapít meg.

A pályázatok hiányosságáért (név- vagy számelírás, konkrétumok hiánya stb.), értesítési késedelemért a VHA nem vállal felelősséget. A pályázók az általuk tévesen szolgáltatott adatokból adódó valamennyi következményt maguk viselik. Az adatok helytállóságát a pályázatra jelentkezés során (vagy azt követően) a VHA-nak nem áll módjában ellenőrizni. Ezzel kapcsolatban a felelősség és az ezzel járó jogi és anyagi következmény minden esetben a pályázót terheli.

A VHA kizár minden felelősséget bármilyen kártérítési, kártalanítási igényért a pályázaton való részvétel során, a pályázat esetleges hibáiból, hiányosságaiból, hibás működéséből, a pályázat során bekövetkezett késésekből eredő vagy ahhoz kapcsolódó költségekért, károkért, veszteségekért.

A pályázó a pályázaton történő részvétellel automatikusan elfogadja a nevezési feltételeket, és kijelenti, hogy megadott adatai megfelelnek a valóságnak.

A pályázó által megadott név és kapcsolattartási elérhetőségek (cím, telefonszám, e-mail cím), személyes adatok, azokat a VHA harmadik személy- és a nyilvánosság tudomására nem hozza, nem adja ki. Ennek megfelelően ezek az adatok a VHA által kezelt tartalmi oldalakon sehol nem jelennek meg.  

A pályázók tudomásul veszik, hogy a nevüket és lakcímüket tartalmazó pályázati jegyzőkönyvet a VHA székhelyén 5+1 évig megőrzi az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény alapján (kötelező adatkezelés), ezt követően az adatokat törli. 

Vasúti Hidak Alapítvány

Joomla templates by a4joomla