A 2009 év szakmai nívódíj kitüntetettje:

Legeza István

 

A Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriuma a 2007-ben alapított  Nívó díjat első alkalommal, kiemelkedő szakmai tevékenysége alapján Legeza István részére ítélte oda. A szakmai Nívó díj átadása a 2009. június 24-26 között Kecskeméten megtartott VII. Vasúti Hidász Találkozón  történt meg. A szakmai Nívó-díjat a kitüntetett részére dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt vezérigazgató helyettese adta át.

 

 

Legeza István 1953. szeptember 27-én született Jászberényben. 1975-ben a Közlekedési Távközlési Műszaki Főiskola Hídépítési és Fenntartási szakán szerzett üzemmérnöki diplomát. 1975-1978 között a Hídépítő Vállalatnál kezdett, majd 1978. január 1-től áll a MÁV, ezen belül a „Hídszolgálat” létszámában. 1975-1984 között a MÁVTI –nál tervezőként tevékenykedett. 1984-1993 között a MÁV Hídfenntartó Főnökségen dolgozott főépítésvezetőként, 1989-től pedig a főnökség vezetőjeként, 4 évig, a főnökség megszűnéséig.

1993-tól a „Hídosztály” (Hídgazdálkodási Divízió, Mérnöki Létesítmények Osztály, majd Híd és Alépítményi Osztály) területi főmérnöke. 1993-ban a Pénzügyi Számviteli Főiskolán mérnök üzemgazdász diplomát szerzett. Fő érdeklődési területe a hidak fenntartási, felújítási lehetőségeinek korszerűsítése, valamint a típus- és egyedi provizóriumok beépítési feltételeinek vizsgálata.A vasúti hidász szakma megbecsülését szívügyének tekinti.2005-től a Baross Gábor Oktatási Központ pályafenntartási tanfolyamain a hídépítés és hídfenntartás tanára, szorgalmával, lelkiismeretes munkájával elősegíti a hidász szakemberek utánpótlását. Kiemelkedő alkotó tevékenységet fejt ki a vasúti hidak szakterületén, számos szakmai konferencián, szakmai rendezvényen tartott előadást.

Publikációi a Sínek Világa -, Mélyépítő Tükörkép Magazin-, Vasbetonépítés folyóiratokban, és régiós hidakat bemutató szakkönyvekben jelentek meg. A Vasúti Műszaki zsebkönyv társszerzője.

A Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriuma a 2009. évi Nívódíjat Legeza István főmérnöknek kiemelkedő szakmai tevékenysége, a hidász hivatás értékeinek megőrzése, és az Újpesti vasúti Duna-híd átépítésében végzett munkájáért ítélte oda.

Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriuma

 

 
Joomla templates by a4joomla