2014. évi Szakmai nap

 

A hagyományoknak megfelelően a MÁV Zrt. és a Vasúti Hidak Alapítvány közös szervezésében december 9-én került sor az idei hidász szakmai napra. A rendezvény helyszíne a MÁV Zrt. Budapesti Igazgatóság konferenciaterme, célja elsősorban a szakmai továbbképzés, az ismeretek bővítése volt. A MÁV Zrt. hidász szakemberein kívül tervezőintézetek, valamint kivitelező cégek is részt vettek.

A szakmai napot Vólentné Sárvári Piroska, a MÁV Zrt. üzemeltetési főigazgatója nyitotta meg, üdvözölte a résztvevőket, majd méltatta az ilyen és hasonló összejövetelek fontosságát, megemlítve a szeptemberben sikeresen megrendezett XVI. Pályafenntartási Konferenciát. Beszámolt az Üzemeltetési Főigazgatóság idei sikereiről és a jövő évi feladatairól.

A szakmai nap első előadója dr. Tóth Ernő volt, aki dr. Kossalka János hídépítő mérnök, egyetemi tanár munkásságáról halálának 70. évfordulója alkalmából emlékezett meg. Az érdekes és részletes ismertetésből több, a vasúti hidászat szempontjából is fontos eseményről szerezhettünk tudomást a professzor munkásságát illetően.

Az idei év bőven adott munkát a tervezőknek, kivitelezőknek egyaránt, így nem volt nehéz válogatni a hídépítések közül. A rendezvényen több szakmai előadás hangzott el, ezek között a szolnoki vasúti Tisza-híd tervezéséről és építéséről, a Budapest–Esztergom vasútvonal hídmunkáiról, valamint más, folyamatban levő hídépítésekről hallhatunk. Ezekről igyekszünk mihamarabb beszámolni szakmai folyóiratunkban, a Sínek Világában.

A jövő évi feladatokról Virág István, a MÁV Zrt. Üzemeltetési Főigazgatóság Híd- és Alépítményi Osztály vezetője tájékoztatatta a megjelenteket.

Vörös József,az alapítvány kuratóriumának elnöke röviden ismertette az alapítvány ez évi munkáját. Fontos eseményként megemlítette dr. Korányi Imre emléktáblájának felavatását, továbbá beszámolt a Miskolcon 2015 szeptemberére tervezett IX. Vasúti Hidász Találkozó előkészítéséről. Röviden ismertette a Korányi-díj történetét, és felsorolta az eddigi díjazottakat, akik közül többen, sajnos, már nincsenek köztünk.                                                   

A szakmai napon átadták az alapítvány által alapított díjakat

Az idei évben a kuratórium döntése alapján 

Korányi-díjat kapott Erdődi László Zoltán, a díjat Korányi Emese adta át

a szakmai nívódíjat Virág István osztályvezető Tóth Axel Rolandnak adta át.

Gratulálunk, és további jó munkát kívánunk a kitüntetetteknek.

 

 


Joomla templates by a4joomla