VASÚTI HIDAK FÉNYKÉPEKEN

2018. évi fotópályázati felhívás

1. Felhívás

A Vasúti Hidak Alapítvány (VHA), a X. Vasúti Hidász Találkozóhoz kapcsolódóan vasúti hidakat ábrázoló fotópályázatot hirdet - a forgalomban lévő és megszüntetett vasúti hídjaink történetének megismerése és dokumentálása céljából- az alábbi kategóriákban:

A.  Épülő és bontás alatt álló hidak

B.  Üzemelő új és régebbi hidak

C.  Műemlék jellegű hidak

A fotópályázat célja, hogy a Konferencia résztvevői, majd későbbiekben a VHA honlapja segítségével minden szakmabeli és érdeklődő részére közvetlenül, vagy közvetve adjon ismeret- és élményanyagot. Egyben elismerje és díjazza azok munkáját, akik fotóikkal a vasúti hidak bemutatásához hozzájárulnak.

A legjobbnak ítélt pályaművek a X. Vasúti Hidász Találkozón, a Hotel Kapitány Sümeg szálloda halljában kiállítjuk.

2. Nevezési feltételek

A pályázat nyitott, életkortól, lakóhelytől, foglalkozástól függetlenül minden magyar állampolgár pályázhat, aki elfogadja a pályázat szabályait és a kiírásnak megfelelően vesz részt a pályázaton.

A pályázaton csak digitális fényképezőgéppel készült, kizárólag saját színes, vagy fekete-fehér felvételekkel lehet részt venni. Egy szerző kategóriánként maximum 3 képpel (azaz összesen 9 db) nevezhet. A képeket digitális formátumban kell elküldeni az alábbi paraméterekkel:

- feltöltési formátum: JPG, hosszabbik oldal min. 2500 pixel
- fájl elnevezése:  jelige_kategória betüjele_képcím_datum.jpg (pl. ortotrop_B_pinka_180414.jpg).

A pályaművek kizárólag digitális formában, a 3, pontban megadott e-mail címre megküldve adhatók be, a honlapunkon elérhető nevezési regisztrációs űrlap elküldését követően. A szerző, a nevezési lap kitöltésével a fotók nyilvánosságra hozhatóságához hozzájárul.

A pártatlan elbírálás érdekében nagyon fontos, hogy a kép jeligés legyen, de a híd azonosítása érdekében viszont szükséges annak megnevezése, valamint a képkészítés időpontjának megadása.

A díjazott és kiállításra szánt képek mérete A4 (210 x 297 mm) álló, vagy fekvő formátum ezért kérjük kiértesítésünket követően a képeket ennek az aránynak megfelelő méretre szerkeszteni a legjobb minőségben.

A pályázaton csak olyan felvételekkel lehet részt venni, amelyek más pályázatokon, illetve nyomtatásban még nem jelentek meg nyilvánosan. (A fotós saját, személyes honlapjára feltett kép és fotós, vagy egyéb közösségi oldalakra, blogokra feltett kép nem számít nyilvános megjelenésnek. Kivételt képeznek a fotósnak honoráriumot fizető, úgynevezett stockfotó oldalak, blogok. A kép ilyenen való megjelentetése kizáró tényező.)

3. Az adatok kezelése

A fotópályázatra nevezett digitális képeket jeligésen a 2. pontban leírt fájlelnevezésekkel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre lehet elküldeni. Papírképet, digitális képeket CD-n, vagy más adathordozón küldve tárolási és kezelési problémák miatt a szervezőbizottság nem tud elfogadni. Emiatt postai úton, vagy személyesen leadott munkákkal sem lehet pályázni.

A pályázatra kategóriánként 3 képpel lehet nevezni, egy felvétel csak egy kategóriában szerepelhet. Egynél többször szándékosan beküldött fotó (akár azonos, akár különböző kategóriában szerepel) a pályázó automatikus kizárását vonja maga után.

A beérkezett képek adatait a VHA Titkársága fogadja és rendszerezi, az adatokat titkosan tárolja.

A regisztrációkor a pályázó által kitöltött elektronikus nevezési lapon megadott személyes adatok titkosan kezeljük, a képek szerzője az eredményhirdetésig ismeretlen marad mind a nagyközönség, mind a zsűri számára.

A pályázó által megadott név és kapcsolattartási elérhetőségek (cím, telefonszám, emailcím), személyes adatok, azt a VHA, harmadik személy-, és a nyilvánosság tudomására nem hozza, nem továbbítja azokat. Ennek megfelelően, ezek az adatok, a VHA által kezelt tartalmi oldalakon sehol nem jelennek meg.

A pályázók tudomásul veszik, hogy a név- és lakcímadataikat tartalmazó pályázati jegyzőkönyvet a VHA székhelyén 5+1 évig megőrzi, - a 2011. évi XCII. törvény alapján (kötelező adatkezelés),- ezt követően az adatokat törli.

4. A pályaművek elbírálása

A beküldött képek kiírásnak megfelelő formai ellenőrzése és rendszerezése után azokat, a MÁV Zrt. hidász szakembereiből álló munkabizottság véleményezi, és értékeli.  A Konferencia kiállításán bemutatandó, valamint a díjazásra kerülő képek kiválasztását a javaslatok alapján az alapítvány kuratóriumi tagjaiból alakult bizottság végzi el.

Az értékelési rendszer részletes kidolgozása a bíráló bizottság feladata. Alapvető szempontként elsősorban a műszaki szemlélet, (a szerkezeti kialakítás, -megoldás, egyedi jelleg bemutatása, illetve az építés-, vagy bontási technológia érthetősége dominál. Másodsorban értékelési szempont lesz a híd környezetbe illeszkedésének bemutatása, a fényviszonyok kihasználása.

Külön figyelmet kaphat esetleg egy különleges esemény megörökítése.

A kép valamilyen különleges fotótechnikával történő elkészítése az értékelésnél nem kap komoly szerepet.

5. Szerzői jogok, egyéb feltételek

A Pályázó tudomásul veszi, hogy a pályázat kiírója a beküldött képeket - promóciós célra - ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja weboldalán és egyéb más megjelenési felületeken.

A Pályázó a képek megküldésével díjigényéről kifejezetten lemond, díjigény nélkül engedélyezi azok alábbi felhasználását:

  • A VHA a fotókat a pályázattal és az annak kapcsán rendezett kiállítással, valamint az alapítvánnyal összefüggő promóciós és híradási célú publikációkban, kiadványokban, szakcikkekben közzé tegye (ide értve a VHA weboldalát); így azok a nyilvánosság számára hozzáférhetők legyenek. Az eredményhirdetés utáni felhasználások esetén azonban minden esetben közölni kell a fénykép készítőjének nevét.
  • A VHA archívumában időbeli korlát nélkül tárolhatja a fotókat a fenti célok érdekében digitális formában, illetve elektronikus eszközön.

Csak saját alkotással lehet nevezni, az esetleges szerzői jogi tekintetében a kép feltöltője vállalja a teljes körű jogi, anyagi és erkölcsi felelősséget. A bizonyíthatóan nem saját (esetleg az internetről letöltött, vagy egyéb helyről beszerzett) fotókat a pályázatból kizárjuk!

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a gyűlöletkeltésre alkalmas, közerkölcsöt sértő fotókat eltávolítja, és beküldőjüket kizárja a versenyből. Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyhez fűződő jogait.

A pályázónak a zsűri esetleges kérésére az eredeti képfájlokat be kell mutatnia.

A pályázó elfogadja az azonnali kizárás jogát, amennyiben a zsűri a beküldött pályamunkával kapcsolatban bármilyen szabálytalanságot állapít meg.

A pályázatok hiányosságáért (név- vagy számelírás, fájlnévből hiányzó adat stb.), értesítési késedelemért a VHA nem vállal felelősséget. A pályázók az általuk tévesen szolgáltatott adatokból adódó valamennyi következményt maguk viselik. Az adatok helytállóságát a pályázatra történő jelentkezés során (vagy azt követően) a VHA- nak nem áll módjában ellenőrizni. Ezzel kapcsolatban a felelősség és minden ezzel járó jogi és anyagi következmény a pályázót terheli.

A VHA kizár minden felelősséget bármilyen kártérítési, kártalanítási igényért a pályázaton való részvétel során, a pályázat esetleges hibáiból, hiányosságaiból, hibás működéséből, a pályázat során bekövetkezett késésekből eredő vagy ahhoz kapcsolódó költségekért, károkért, veszteségekért.

A pályázó a pályázaton történő részvétellel automatikusan elfogadja jelen Szabályzatot, és kijelenti, hogy megadott adatai megfelelnek a valóságnak.

6. Határidők

A nevezési regisztrációs űrlap honlapunkon 2018. március 1-jétől lesz elérhető, mely időponttól lehet a pályázati fotóanyagot elküldeni 3. pontban megadott e-mail címre. 

A beküldés lezárása 2018. június 30-án 24 h-kor (módosult: 2018. július 20-án 24 h-kor) történik, eddig fogadjuk a képeket.

A fotók bírálatára előreláthatólag 2018. júliusban kerül sor.

Nyilvános eredményhirdetés és díjkiosztás 2018. szeptemberében, a Vasúti Hidász Konferencián várható, amiről időben értesítjük a pályázókat és a nyilvánosságot.

7. Apályaművek díjazása

I. helyezett:       80 000 Ft értékű vásárlási utalvány

II. helyezett:      50 000 Ft értékű vásárlási utalvány

III. helyezett:     30 000 Ft értékű vásárlási utalvány

A hivatalos díjazáson kívül a Konferencián történő szavazás alapján lehetőség lesz 3 közönségdíj (I., II. és III. helyezett) kiosztására is, melynek díjazása 20 000, 15 000 és 10 000 Ft értékű vásárlási utalvány.

A pályázattal kapcsolatban további információk kérhetők:

Kiss Józsefné

VHA titkára

tel: 06-20-532-5980

Joomla templates by a4joomla