Alapítványunk működésében a pandémia miatt a 2020. év folyamán több dologban is el kellett térni a megszokott rendtől és a tervezett programjainktól.

A járvány miatt 2020-ban nem tudtuk megtartani a nyugdíjas találkozót, és nem szerveztük meg az esedékes szakmai napot. Mivel zárt közösségekben nem tarthatunk összejöveteleket, maradt a Sínek Világa és a postai vagy az e levelezés a kapcsolat tartására. Nyugdíjasainkat levélben köszöntöttük a húsvét ünnep alkalmából, és értesítettük őket a tervezett nyugdíjas találkozó elmaradásáról. Mint ahogy elmaradt az állami kitüntetések nyilvános átadása is a parlamentben úgy a műszaki egyetemen a központi jubileumi diploma-díj átadó ünnepség is elmaradt, melynek okán nem tudtuk köszönteni az állami kitüntetettjeinket és a vasúti hidászatban érdemeket szerzett díjazottakat. Ezt a Sínek világa szakfolyóiratban és a honlapunkon pótoltuk.

Széchenyi-díj állami kitüntetést kapott a többi között március 15-e alkalmából Dunai László építőmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja, Hidak és Szerkezetek Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára a Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriumának tagja.

Aranydiplomát kaptak: Dobra Jánosné, Kádárné Bihari E. Ibolya, Kinceli Antal

Gratulálunk a díjazottaknak, elsősorban dr. Dunai László professzor úrnak és Dobra Jánosnénak, akik évek óta segítetik alapítványunk munkáját. Jó egészséget kívánunk mindanyuknak.

Elkészült a 2020. évi mérlegbeszámoló, amit a járványra való tekintettel a felügyelő bizottság és a kuratórium tagjaink on-line módon elfogadtak.

2020-ban elmaradt a szakmai nap is, ezzel szemben igyekeztünk minél több vasúti híddal kapcsolatos cikket megjelentetni a Sínek Világa szakfolyóiratban.

A szakmai nappal együtt elmaradtak a szokásos diplomatervezői díj, szakmai nívódíj, Korányi Imre díj díjátadások.

A kuratórium on-line szavazással döntött a 2020. évi díjakról, melyek 2021-ben kerülnek átadás. A döntés eredményét szakfolyóiratunkban közzé tettük, és értesítettük az érintetteket. 

Diploma-díj pályázat nem érkezett.

Szakmai nívódíj: A szakmai vezetés előterjesztése és a kuratórium döntése alapján megosztott szakmai nívódíjban részesül Balázs Béla (MÁV KFV Kft.) és Laczkó Gábor (MÁV FKG Kft.) építőmérnökök. 

Korányi Imre-díj: A beérkezett javaslatok és a kuratórium döntése alapján a Korányi Imre díj kitüntetettje a 2020. év végével nyugdíjba vonult Erdei János építőmérnök.

Gratulálunk a díjazottaknak és további sok sikert kívánunk!

Fotópályázat:

Alapítványunk céljai közé tartozik a vasúti hidak bemutatása, a róluk készült képek népszerűsítése. Ezért a háromévenként szervezett hidásztalálkozókon az utóbbi időben rendszeresen fotópályázatot hirdetünk.Az idei őszi pályázat előzetes felhívása a Sínek Világa 2020/4 számában megjelent. A fennálló bizonytalanságok miatt a fotópályázat végleges kiírását és megrendezését a kuratórium elhalasztotta.

Vasúti Hidász Találkozó. A járványhelyzettel járó bizonytalanság miatt a konferencia előkészítését 2000-ben nem kezdtük meg. A konferenciához kapcsolódóan megkezdtük egy Korányi Imre emlékfüzet szerkesztését a professzor úr születésének 125. évfordulójára emlékezve.

Jelen beszámolót a minél szélesebb körű tájékoztatás céljából a Sínek Világa folyóiratban és honlapunk Híreink rovatában is közzé tettük.

     Vörös József

 kuratórium elnöke

Joomla templates by a4joomla