2018. évi beszámoló

 

Az új tagokkal kiegészült kuratóriumi 2018-ban folytatta munkáját.

Dr. Dunai László rengeteg elfoglaltsága mellet aktívan vett részt a kuratóriumi üléseken és az alapítvány rendezvényein. Javaslataival, tanácsaival hozzájárult a kuratórium munkájához. Kiss Józsefné titkár és Hámori Ottó külső segítő munkájának köszönhetően megújult a honlapunk és annak frissítése folyamatossá vált. Kiss Józsefné ezen kívül hallatlan energiával készítette elő a 2018. évi fotópályázatot, részt vett a X. vasúti hidász Találkozó előkészítésében és sikeres lebonyolításában. Legeza István a szervezési bizottság tagjaként rendezvényink előkészítésében és sikeres megtartásában végzett komoly munkát. Magyar János a szervezési és a gazdasági bizottság tagjaként segítette a munkánkat, Solymossy Imre és Vakarcs László elsősorban pályázatok (diplomaterv pályázat, fotópályázat) kiírásában és elbírálásában vállaltak szerepet. Sélley Tivadar a szakmai nívódíjra jelölés tekintetében végzett aktív munkát.

Ezen kívül az alapítványt támogató munkában meg kell említeni Rege Béla kurátor emeritust, és a MÁV szakmai vezetőit, Virág Istvánt és Tóth Axel Rolandot. Munkájukat, ezúton köszönjük meg.

Az elbontott Bodrogközi kisvasúti híd mellett emlékhely felállítását kezdeményezte az Alapítvány, aminek elkészítése és felavatása a MÁV Miskolci Igazgatóság közreműködésével 2018. 09. 19-én sikeresen megtörtént. Az megemlékezésről fényképes beszámoló jelent meg a Sínek Világa 2018/6. számában.

A Vasúti Hidak Alapítvány kiadásában elkészült a vasúti hidakat bemutató könyvsorozat 6. (befejező) kötete. A  486 oldalas könyv címe: Vasúti hidak a MÁV Szombathelyi Igazgatósága  és  GYSEV területén. A könyv főszerkesztője Vörös József volt és ennek megírásában résztvevők lelkes munkáját ezúton is köszönjük. Az egész vasúti hálózatot feldolgozó könyvsorozat szakmai körökben nagyon népszerű, a korábbi kötetek is nagyon keresettek.

2018 . szeptember 26 – 28 között rendeztük meg a jubileumi, X. Vasúti Hidász Találkozót Sümegen, ahol átadtuk a Vasúti Hidak Alapítvány 2018. évi díjait is. A legrangosabbat, a Korányi Imre-díjat az Alapítvány kuratóriuma dr. Dunai László tanszékvezető egyetemi tanárnak, az MTA levelező tagjának több évtizedes kiemelkedő tudományos, oktatói és szakmai munkájáért ítélte oda. A díjat Korányi Emese, a professzor unokája adta át. A szakmai nívódíjat Bárdosi László hídszakértő, a MÁV Zrt. Szombathelyi Igazgatóság munkatársa több évtizedes kiváló szakmai munkájáért kapta meg. A tervezői nívódíjat az Alapítvány kuratóriuma az MSc Kft. tervezői kollektívájának a Budapest-Keleti pu.–Kelenföld vonalszakaszra tervezett Bartók Béla út feletti híd 3 vágányú változata tervének kidolgozásáért ítélte oda. A konferenciára nyugdíjasainkat is meghívtuk, közülük néhányan el is fogadták a meghívást. A találkozóról a Sínek Világa 2019/6. számban részletes beszámoló olvasható Rege Béla írásában.

A Vasúti Hidak Alapítvány 2018-ban fotópályázatot hirdetett meg épülő és bontás alatti vasúti hidak, üzemelő vasúti hidak, továbbá műemlék vasúti hidak kategóriában. A jeligés pályázatra több mint 100 fotó érkezett, közülük a zsűri 50-et talált alkalmasnak a konferencián való bemutatásra. A fotókiállítás képeire a helyszínen, telefonon lehetett szavazni, a legtöbb szavazatot Horgos Dániel felvétele kapta, így ebben a kategóriában övé lett az első díj. A fotópályázat eredményhirdetését 2018. 09. 27-én, Sümegen a X. Vasúti Hidász Találkozóval egy időben rendeztük meg. A fotópályázatról Kiss Józsefné a Sínek Világa 6. számában számolt be.

Szakmai folyóiratunkban folyamatosan beszámoltunk az Alapítvány rendezvényeiről, eseményeiről. A X. Vasúti Hidász Találkozó előadásai a Sínek Világa 2018/4 – 5 különszámban jelentek meg.

Örömteli dolog, hogy fiatal pályakezdő mérnökök is hozzájárultak az Alapítvány által szervezett konferencia sikeréhez, előadásaikkal a bemutatkozáson túl, hozzájárultak a konferencia szakmai színvonalának emeléséhez.

Alapítványunk köszönetet mond azoknak, akik 2018 évben a 2017. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át Alapítványunknak felajánlották.

A NAV által átutalt 64.166 Ft-ot a hatályos jogszabályoknak megfelelően 2018-ban használtuk fel. Ebből fedeztük a többi között a MÁV Zrt. alkalmazásában levő vasúti hidászoknak a X. Vasúti Hidász Találkozóhoz kapcsolódó Magyar Mérnöki Kamara hatáskörében kötelező szakmai továbbképzés költségeit.

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy amennyiben munkánkat és annak eredményét hasznosnak tartják, úgy azt az adományaikkal a jövőben is támogassák.

Összeállította:

                    Vörös József

Joomla templates by a4joomla