A Vasúti Hidak Alapítvány szervezésében a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék tárgyalójában 2023. április 26-án a vasúti hidászok nyugdíjas találkozóját tartottuk. A rendezvényen 31 fő vett részt, közülük 27 nyugdíjas.

A résztvevőket Tóth Axel R., a Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, majd beszámolt az Alapítvány 2022. évi munkájáról és a 2023. évi tervekről.

Vörös József kurator emeritus a találkozó frissnyugdíjas résztvevőit – Zsömböly Sándort, Kovács Péternét és Lepuschán Istvánt – üdvözölte és megköszönte a vasúti hidászat szakterületén végzett több évtizedes munkásságukat. Emlékeztetett arra, hogy 30 évvel ezelőtt, 1993-ban Szegeden, a Forrás Hotelben tartottuk meg az 1. Vasúti Hidász Találkozót. Kezdeményezéséhez Forgó Sándor és Holnapy Kálmán aktívan csatlakoztak.

Folyamatban van a „MÁV Hídépítési Főnökség története” címűemlékkönyv összeállítása, amelyhez kérjük a kollégák segítségét, hogy összegyűjthessük és megírhassuk az eseményeket. A könyv kiadását 2024-re tervezzük.

Forgó Sándorny. mérnök főtanácsos (1923–1998), kiváló hidász mérnök születésének 100 évfordulója alkalmából emléktábla avatását tervezzük a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Simon Ilona, a MÁV Zrt. Híd osztály területi főmérnökének „Az első network rendszerű vasúti híd építése üzemeltetői szemmel” című előadásában a 2022-ben forgalomba helyezett híd tervezését, kivitelezését ismertette. A hídról a Sínek Világa 2021. 4-5., valamint a 2023. 2. számaiban a tervezők és kivitelezők részletes leírásaiban olvashatunk.

Dr. Völgyi István a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docensének „Törökországi földrengés tapasztalatai a statikus szemével” című előadása igazi kuriózumnak számított. Az előadó egy 6 fős (4 magyar+2 török) csapat tagjaként vett részt a 2023. február 6-án bekövetkezett törökországi földrengés okozta károk felmérésében. Az előadás képkockái bemutatták a mentésben résztvevők tábori körülményeit, mindennapjait. Az előadó néhány rendkívüli mentési esetet ismertetett, ezek alapján látható, hogy a különböző módon tönkrement épületekben a mentés rendkívül nehéz és veszélyes munka. A vizsgálócsapat az előre meghatározott területen végezte a munkáját (Antakya és Kahramanmaras városokban), felmérték az épületek állapotát, a károsodásokat dokumentáltak és kategorizáltak azok mértékét.  Az elvégzett statikai vizsgálatok alapján a megvizsgált épületek döntő többségét bontandónak minősítették.

A találkozó utolsó programjaként Legeza István a korábbi találkozókon készített fotókból mutatott be néhányat. 2020–2021-ben a Covid-járvány miatt találkozók nem voltak. A fotókon látható kollégák közül már sokan (Doskar Ferenc, Dékay László, Evers Antal, Tóth György, Koiss Iván, Lukácsi Menyhért, Windisch László, Kézdy Pál, Asztalos Károly stb.) nincsenek közöttünk. Szeretettel és tisztelettel emlékeztünk rájuk.

Ezután a résztvevők egymás közötti, jó hangulatú, baráti beszélgetéseket folytattak, majd megköszönték az Alapítványnak a szervezést. Tóth Axel R.megköszönteaz előadók felkészülését és a nyugdíjas kollégák érdeklődését. A következő hidász nyugdíjas találkozóra előreláthatólag a 2024. évi XII. Vasúti Hidász Találkozó keretében kerül sor.

Joomla templates by a4joomla