2022. október 27-én a Vasúti Hidak Alapítvány kezdeményezésére, a MÁV História Bizottság és a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány közreműködésével felavattuk Dr. Nemeskéri-Kiss Géza emléktábláját, valamint a MÁV Hídépítési Főnökség hídelemeit.

A Magyar Vasúttörténeti Parkban megtartott ünnepségen születésének száz éves évfordulója alkalmából emlékeztünk Dr. Nemeskéri-Kiss Géza (1922-2010) mérnök-főtanácsosra. Kiss Józsefné ismertette Géza bácsi szakmai életútját, majd Tóth Ferenc (a vízügy részéről) személyes hangvételű beszédben elevenített fel szoros barátságukat. A gyalogos felüljárón - mint a vasúti hidászoknak szánt emlékhelyen - elhelyezett emléktáblát Vörös József és Tóth Axel R. leplezte le a Vasúti Hidak Alapítvány nevében.

A táblaavatást követte az MÁV Hídépítési Főnökség (később MÁV Hídépítő Kft.) egykori telephelyének bejáratát díszítő, a Magyar Vasúttörténeti Parkba átmenekített hídelemek felavatása (a Kőbányai úti híd 1924-ben épült felszerkezetének alátámasztó oszlopa és az 1986-ban épület Váli-csatorna híd egy jellemző keresztmetszete). A 2007-ben megszűnt vállalat számos egykori dolgozója jelenlétében Vörös József foglalta össze röviden a Hídépítési Főnökség történetét, akit Liptai Béla anekdotái követtek. A hídelemek mellé kihelyezett emléktáblát Sélley Tivadar, Nagy Ottó és Liptai Béla leplezte le.

Az ünnepségről a Sínek Világa 2022/6. számában olvashatnak részletes beszámolót az érdeklődők.

Fotók: Gyukics Péter (Yuki Stúdió)

Joomla templates by a4joomla