Az alábbi tárhelyen elérhetők a november 16-án megtartott, 2022. évi Hidász Szakmai Nap előadásainak videófelvétele, valamint a rendezvényen készült fényképfelvételek.

Videók:

https://photos.app.goo.gl/xBuaGF1fwtQsQ58e6

Fényképek:

(Gyukics Péter, yuki Studio Bt.):

https://photos.google.com/share/AF1QipOgNRRrOMhsDIUMhOcYOXWyeg97AomUK7BNfwmKwHPHwENOgpesB7IfGYdt_yox_w?key=SllnYnp1TnAzazB3YTFqYXVLdzlndGJRWERpbVFR

A szakmai napról beszámoló a Sínek Világa folyóirat 2022/6. számában olvasható.

 

2022. október 27-én a Vasúti Hidak Alapítvány kezdeményezésére, a MÁV História Bizottság és a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány közreműködésével felavattuk Dr. Nemeskéri-Kiss Géza emléktábláját, valamint a MÁV Hídépítési Főnökség hídelemeit.

A Magyar Vasúttörténeti Parkban megtartott ünnepségen születésének száz éves évfordulója alkalmából emlékeztünk Dr. Nemeskéri-Kiss Géza (1922-2010) mérnök-főtanácsosra. Kiss Józsefné ismertette Géza bácsi szakmai életútját, majd Tóth Ferenc (a vízügy részéről) személyes hangvételű beszédben elevenített fel szoros barátságukat. A gyalogos felüljárón - mint a vasúti hidászoknak szánt emlékhelyen - elhelyezett emléktáblát Vörös József és Tóth Axel R. leplezte le a Vasúti Hidak Alapítvány nevében.

A táblaavatást követte az MÁV Hídépítési Főnökség (később MÁV Hídépítő Kft.) egykori telephelyének bejáratát díszítő, a Magyar Vasúttörténeti Parkba átmenekített hídelemek felavatása (a Kőbányai úti híd 1924-ben épült felszerkezetének alátámasztó oszlopa és az 1986-ban épület Váli-csatorna híd egy jellemző keresztmetszete). A 2007-ben megszűnt vállalat számos egykori dolgozója jelenlétében Vörös József foglalta össze röviden a Hídépítési Főnökség történetét, akit Liptai Béla anekdotái követtek. A hídelemek mellé kihelyezett emléktáblát Sélley Tivadar, Nagy Ottó és Liptai Béla leplezte le.

Az ünnepségről a Sínek Világa 2022/6. számában olvashatnak részletes beszámolót az érdeklődők.

Fotók: Gyukics Péter (Yuki Stúdió)

A Vasúti Hidak Alapítvány köszönetet mond azoknak a kolléganőknek és kollégáknak, szimpatizánsoknak, akik a 2021. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át Alapítványunknak felajánlották.

A 2021. évi SZJA 1%-ából a NAV átutalt 111 081.- Ft-ot, amit a hatályos jogszabályoknak megfelelően használtunk fel. Ebből fedeztük a Vasúti Hidak Alapítvány működési költségeinek, valamint a MÁV Hídépítési Főnökség emlékére 2022. október 27.-én felavatott hídelemek felállítási költségeinek egy részét.

Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriuma

 

A hagyományos vasúti Hidász Szakmai Nap 2022. november 16-án kerül megrendezésre a BGOK-ban.

Tájékoztatjuk a Kedves Kollégákat, hogy a meghirdetett Hidász Szakmai Napra  a regisztrációkat a  túljelentkezés miatt le kellett zárnunk. Köszönjük az eddigi jelentkezéseket, viszont további jelentkezéseket sajnos fogadni nem tudunk!

Kérjük, aki az Alapítványnál 2022. 10. 10.-ig regisztrált a rendezvényre – de a Magyar Mérnöki Kamaránál még nem – az jelentkezzen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

A program alább olvasható:

 

 

 

A járvány miatt 2020-ban nem tudtuk megtartani a nyugdíjas találkozót, és nem szerveztük meg az esedékes szakmai napot. Mivel zárt közösségekben nem tarthatunk összejöveteleket, maradt a Sínek Világa és a postai levelezés
a kapcsolat tartására.

 

Dr. Nemeskéri-Kiss Géza emléktáblájának avatására

 

 

A Vasúti Hidak Alapítvány, a MÁV História Bizottság és a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt

Dr. Nemeskéri-Kiss Géza mérnök-főtanácsos (1922-2010)

születésének 100. évfordulója alkalmából a MÁV História Bizottság
2022. évi ülésével egybekötött emléktábla avató ünnepségre.

Időpont:2022. október 27. (csütörtök) 14:30

Helyszín:Magyar Vasúttörténeti Park (1142 Budapest, Tatai u. 95.)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 
 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Kossalka termében 2020. március 5-én került sor dr. Kossalka János professzor emléktáblájának avatására. A nagy érdeklődést vonzó rendezvényt dr.Dunai László professzor, az Építőmérnöki Kar dékánja nyitotta meg. A Kossalka termet 2013. február 13-án dr. Lovas Antal† akkori dékán avatta fel.

A XI. Vasúti Hidász Találkozót a Vasúti Hidak Alapítvány, a MÁV Zrt. a MÁV Zrt. Debreceni Igazgatósága területén, 2021. szeptember 22–23. között, Hajdúszoboszlón, a Hotel Délibáb konferenciatermében rendezte meg.

 

A MÁV Zrt. Baross Gábor Oktatási Központban, 2019. november 26-án a MÁV Zrt., az MMK és a Vasúti Hidak Alapítvány Üzemeltetési tapasztalatok és új műszaki megoldások címmel szakmai napot tartott. A rendezvénynek mintegy 120 regisztrált résztvevője volt, akiknek többsége MÁV-szakember, de jelentős számban vettek részt más cégeknél dolgozó tervezők, kivitelezők is.

 

Alapítványunk működésében a pandémia miatt a 2020. év folyamán több dologban is el kellett térni a megszokott rendtől és a tervezett programjainktól.

A járvány miatt 2020-ban nem tudtuk megtartani a nyugdíjas találkozót, és nem szerveztük meg az esedékes szakmai napot. Mivel zárt közösségekben nem tarthatunk összejöveteleket, maradt a Sínek Világa és a postai vagy az e levelezés a kapcsolat tartására. Nyugdíjasainkat levélben köszöntöttük a húsvét ünnep alkalmából, és értesítettük őket a tervezett nyugdíjas találkozó elmaradásáról. Mint ahogy elmaradt az állami kitüntetések nyilvános átadása is a parlamentben úgy a műszaki egyetemen a központi jubileumi diploma-díj átadó ünnepség is elmaradt, melynek okán nem tudtuk köszönteni az állami kitüntetettjeinket és a vasúti hidászatban érdemeket szerzett díjazottakat. Ezt a Sínek világa szakfolyóiratban és a honlapunkon pótoltuk.

 

A vasúti hidak népszerűsítése is az Alapítvány céljai közé tartozik, ezért az általa háromévenként szervezett hidásztalálkozókon az utóbbi időben fotópályázatot hirdet. Nagy érdeklődésre tart számot, hogy mely hidakat, milyen környezeti hatással sikerül megörökíteniük a pályázóknak. Persze ma már nemcsak a napszak megválasztása fontos, a fényviszonyt, a fénymérést, a fókuszt, a napellenzőt, az árnyékhatást is használja a fotós, meg például szűrőket alkalmaz, sorozatfelvételekből választhat, és a háttér gyakran fokozza a hatást.

 

Köszönet az SZJA egy százalékáért

A Vasúti Hidak Alapítvány köszönetet mond azoknak a kolléganőknek és kollégáknak, szimpatizánsoknak, akik a 2020. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át Alapítványunknak felajánlották.

 

A jubileumi, X. Vasúti Hidász Találkozót a Vasúti Hidak Alapítvány, a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. a MÁV Zrt. Szombathelyi Igazgatósága területén, 2018. szeptember 26–28. között Sümegen, a Hotel Kapitány konferenciatermében tartotta meg. A konferencia 215 regisztrált résztvevője közül 92 fő a MÁV Zrt.-t, a GYSEV Zrt.-t 5 fő, 118 fő a vasúti hidász szakma területén dolgozó külső cégeket képviselte.

Joomla templates by a4joomla