Az alábbi tárhelyen elérhetők a november 8-án megtartott, 2023. évi vasúti Hidász Szakmai Nap előadásanyagai, videófelvételei, valamint a rendezvényen készült fényképfelvételek:

Vörös József (1946-2023) szakmai megemlékezésének fotói (2023. október 19.)

2023. június 28-án a Vasúti Hidak Alapítvány kezdeményezésére, a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány közreműködésével szűk körben felavattuk Forgó Sándor emléktábláját.

A Magyar Vasúttörténeti Parkban megtartott ünnepségen születésének száz éves évfordulója alkalmából emlékeztünk Forgó Sándor (1923-1998) mérnök-főtanácsosra.  Személyes hangvételű beszédet mondott Rege Béla, Kiss Józsefné és Vörös József, majd közösen lelepleztük az emléktáblát.

A táblaavatást követően megtekintettük a 2020-2022-ben átépült Déli összekötő vasúti Duna-híd fix hídsaruit, melyek a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében kerültek a Parkba, emléket állítva az elbontott, ötödik hídszerkezetnek.

Az ünnepségről a Sínek Világa 2023/4. számában olvashatnak részletes beszámolót az érdeklődők.

További fotók és a vágatlan hangfelvétel:

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/13fqfso1ycr4XWWRQ1R_jFu5wbn0nGxV6

Fotók: Horgos Dániel

 

A Vasúti Hidak Alapítvány szervezésében a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék tárgyalójában 2023. április 26-án a vasúti hidászok nyugdíjas találkozóját tartottuk. A rendezvényen 31 fő vett részt, közülük 27 nyugdíjas.

A résztvevőket Tóth Axel R., a Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, majd beszámolt az Alapítvány 2022. évi munkájáról és a 2023. évi tervekről.

Vörös József kurator emeritus a találkozó frissnyugdíjas résztvevőit – Zsömböly Sándort, Kovács Péternét és Lepuschán Istvánt – üdvözölte és megköszönte a vasúti hidászat szakterületén végzett több évtizedes munkásságukat. Emlékeztetett arra, hogy 30 évvel ezelőtt, 1993-ban Szegeden, a Forrás Hotelben tartottuk meg az 1. Vasúti Hidász Találkozót. Kezdeményezéséhez Forgó Sándor és Holnapy Kálmán aktívan csatlakoztak.

Folyamatban van a „MÁV Hídépítési Főnökség története” címűemlékkönyv összeállítása, amelyhez kérjük a kollégák segítségét, hogy összegyűjthessük és megírhassuk az eseményeket. A könyv kiadását 2024-re tervezzük.

Forgó Sándorny. mérnök főtanácsos (1923–1998), kiváló hidász mérnök születésének 100 évfordulója alkalmából emléktábla avatását tervezzük a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Simon Ilona, a MÁV Zrt. Híd osztály területi főmérnökének „Az első network rendszerű vasúti híd építése üzemeltetői szemmel” című előadásában a 2022-ben forgalomba helyezett híd tervezését, kivitelezését ismertette. A hídról a Sínek Világa 2021. 4-5., valamint a 2023. 2. számaiban a tervezők és kivitelezők részletes leírásaiban olvashatunk.

Dr. Völgyi István a BME Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docensének „Törökországi földrengés tapasztalatai a statikus szemével” című előadása igazi kuriózumnak számított. Az előadó egy 6 fős (4 magyar+2 török) csapat tagjaként vett részt a 2023. február 6-án bekövetkezett törökországi földrengés okozta károk felmérésében. Az előadás képkockái bemutatták a mentésben résztvevők tábori körülményeit, mindennapjait. Az előadó néhány rendkívüli mentési esetet ismertetett, ezek alapján látható, hogy a különböző módon tönkrement épületekben a mentés rendkívül nehéz és veszélyes munka. A vizsgálócsapat az előre meghatározott területen végezte a munkáját (Antakya és Kahramanmaras városokban), felmérték az épületek állapotát, a károsodásokat dokumentáltak és kategorizáltak azok mértékét.  Az elvégzett statikai vizsgálatok alapján a megvizsgált épületek döntő többségét bontandónak minősítették.

A találkozó utolsó programjaként Legeza István a korábbi találkozókon készített fotókból mutatott be néhányat. 2020–2021-ben a Covid-járvány miatt találkozók nem voltak. A fotókon látható kollégák közül már sokan (Doskar Ferenc, Dékay László, Evers Antal, Tóth György, Koiss Iván, Lukácsi Menyhért, Windisch László, Kézdy Pál, Asztalos Károly stb.) nincsenek közöttünk. Szeretettel és tisztelettel emlékeztünk rájuk.

Ezután a résztvevők egymás közötti, jó hangulatú, baráti beszélgetéseket folytattak, majd megköszönték az Alapítványnak a szervezést. Tóth Axel R.megköszönteaz előadók felkészülését és a nyugdíjas kollégák érdeklődését. A következő hidász nyugdíjas találkozóra előreláthatólag a 2024. évi XII. Vasúti Hidász Találkozó keretében kerül sor.

 

Dr. Nemeskéri-Kiss Géza emléktáblájának avatására

 

 

A Vasúti Hidak Alapítvány, a MÁV História Bizottság és a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt

Dr. Nemeskéri-Kiss Géza mérnök-főtanácsos (1922-2010)

születésének 100. évfordulója alkalmából a MÁV História Bizottság
2022. évi ülésével egybekötött emléktábla avató ünnepségre.

Időpont:2022. október 27. (csütörtök) 14:30

Helyszín:Magyar Vasúttörténeti Park (1142 Budapest, Tatai u. 95.)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

Az alábbi tárhelyen elérhetők a november 16-án megtartott, 2022. évi Hidász Szakmai Nap előadásainak videófelvétele, valamint a rendezvényen készült fényképfelvételek.

Videók:

https://photos.app.goo.gl/xBuaGF1fwtQsQ58e6

Fényképek:

(Gyukics Péter, yuki Studio Bt.):

https://photos.google.com/share/AF1QipOgNRRrOMhsDIUMhOcYOXWyeg97AomUK7BNfwmKwHPHwENOgpesB7IfGYdt_yox_w?key=SllnYnp1TnAzazB3YTFqYXVLdzlndGJRWERpbVFR

A szakmai napról beszámoló a Sínek Világa folyóirat 2022/6. számában olvasható.

A XI. Vasúti Hidász Találkozót a Vasúti Hidak Alapítvány, a MÁV Zrt. a MÁV Zrt. Debreceni Igazgatósága területén, 2021. szeptember 22–23. között, Hajdúszoboszlón, a Hotel Délibáb konferenciatermében rendezte meg.

 

2022. október 27-én a Vasúti Hidak Alapítvány kezdeményezésére, a MÁV História Bizottság és a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány közreműködésével felavattuk Dr. Nemeskéri-Kiss Géza emléktábláját, valamint a MÁV Hídépítési Főnökség hídelemeit.

A Magyar Vasúttörténeti Parkban megtartott ünnepségen születésének száz éves évfordulója alkalmából emlékeztünk Dr. Nemeskéri-Kiss Géza (1922-2010) mérnök-főtanácsosra. Kiss Józsefné ismertette Géza bácsi szakmai életútját, majd Tóth Ferenc (a vízügy részéről) személyes hangvételű beszédben elevenített fel szoros barátságukat. A gyalogos felüljárón - mint a vasúti hidászoknak szánt emlékhelyen - elhelyezett emléktáblát Vörös József és Tóth Axel R. leplezte le a Vasúti Hidak Alapítvány nevében.

A táblaavatást követte az MÁV Hídépítési Főnökség (később MÁV Hídépítő Kft.) egykori telephelyének bejáratát díszítő, a Magyar Vasúttörténeti Parkba átmenekített hídelemek felavatása (a Kőbányai úti híd 1924-ben épült felszerkezetének alátámasztó oszlopa és az 1986-ban épület Váli-csatorna híd egy jellemző keresztmetszete). A 2007-ben megszűnt vállalat számos egykori dolgozója jelenlétében Vörös József foglalta össze röviden a Hídépítési Főnökség történetét, akit Liptai Béla anekdotái követtek. A hídelemek mellé kihelyezett emléktáblát Sélley Tivadar, Nagy Ottó és Liptai Béla leplezte le.

Az ünnepségről a Sínek Világa 2022/6. számában olvashatnak részletes beszámolót az érdeklődők.

Fotók: Gyukics Péter (Yuki Stúdió)

 

Köszönet az SZJA egy százalékáért

A Vasúti Hidak Alapítvány köszönetet mond azoknak a kolléganőknek és kollégáknak, szimpatizánsoknak, akik a 2020. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át Alapítványunknak felajánlották.

A Vasúti Hidak Alapítvány köszönetet mond azoknak a kolléganőknek és kollégáknak, szimpatizánsoknak, akik a 2021. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át Alapítványunknak felajánlották.

A 2021. évi SZJA 1%-ából a NAV átutalt 111 081.- Ft-ot, amit a hatályos jogszabályoknak megfelelően használtunk fel. Ebből fedeztük a Vasúti Hidak Alapítvány működési költségeinek, valamint a MÁV Hídépítési Főnökség emlékére 2022. október 27.-én felavatott hídelemek felállítási költségeinek egy részét.

Vasúti Hidak Alapítvány kuratóriuma

 

A járvány miatt 2020-ban nem tudtuk megtartani a nyugdíjas találkozót, és nem szerveztük meg az esedékes szakmai napot. Mivel zárt közösségekben nem tarthatunk összejöveteleket, maradt a Sínek Világa és a postai levelezés
a kapcsolat tartására.

 

A hagyományos vasúti Hidász Szakmai Nap 2022. november 16-án kerül megrendezésre a BGOK-ban.

Tájékoztatjuk a Kedves Kollégákat, hogy a meghirdetett Hidász Szakmai Napra  a regisztrációkat a  túljelentkezés miatt le kellett zárnunk. Köszönjük az eddigi jelentkezéseket, viszont további jelentkezéseket sajnos fogadni nem tudunk!

Kérjük, aki az Alapítványnál 2022. 10. 10.-ig regisztrált a rendezvényre – de a Magyar Mérnöki Kamaránál még nem – az jelentkezzen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

A program alább olvasható:

 

 

 
 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Kossalka termében 2020. március 5-én került sor dr. Kossalka János professzor emléktáblájának avatására. A nagy érdeklődést vonzó rendezvényt dr.Dunai László professzor, az Építőmérnöki Kar dékánja nyitotta meg. A Kossalka termet 2013. február 13-án dr. Lovas Antal† akkori dékán avatta fel.

Joomla templates by a4joomla